Parlament PSK schválil sídla obvodných volebných komisií

09.08.2005 Prešov

Prešov 9. augusta (TASR) - Členovia Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom dnešnom zasadnutí v Prešove schválili návrhy sídiel 13 obv...
Prešov 9. augusta (TASR) - Členovia Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom dnešnom zasadnutí v Prešove schválili návrhy sídiel 13 obvodných komisií pre jesenné krajské voľby. Okrem toho určili počty poslancov v jednotlivých obvodoch, dovedna bude 62 volených zástupcov.

Zo súčasného 60-členného krajského parlamentu všetci 50 prítomní na rokovaní hlasovali za predložený návrh. Bezproblémové prerokovanie bolo výsledkom aj toho, že na predchádzajúcom stretnutí 14. júna rokovali o tom, koľko má byť volebných obvodov (VO) a koľko má mať krajský parlament v druhom volebnom období poslancov, a to bezmála dve hodiny. Napokon návrh na 27 VO neprešiel, naopak, poslanci odobrili návrh, aby zostal doterajší počet 13 VO.
Na dnešnom rokovaní predkladateľ návrhu riaditeľ Úradu PSK Alexander Ernst ozrejmil, že v šiestich z trinástich sídiel obvodných komisií museli prikročiť k ich zmene. Tie, čo využili minule, nie sú všetky v budovách, ktoré patria PSK. Podľa schváleného návrhu väčšina komisií bude sídliť v budovách škôl. Ernst takisto uviedol, že výdavky na činnosť krajskej volebnej komisie plánujú vo výške asi 100 tisíc Sk, na činnosť každej okrskovej asi po 30 tisíc Sk. Celkove by mali výdavky na činnosť všetkých komisií činiť bezmála pol milióna Sk. Usmernenie na financovanie nákladov má podľa Ernsta vydať Ministerstvo vnútra SR do konca augusta.
Podľa predbežných zistení voľby by mali prebehnúť v 666 mestách a obciach na území kraja a v okrskových komisiách by malo pôsobiť okolo 900 členov.
 

Vyberte región